onsdag 8 oktober 2008

Vargriven hund.

Såg att PJ lagt ut om en vargriven hund. De kan faan inte va roligt att råka ut för något dyl, Ja må säga att jag tar ju hellre en uppsjö av björn än ett fast vargrevir på jakt marken. Björnen går ju oftast undan och gör inte så stort väsen av sig medans vargen jagar hundarna och ser dom som ett byte, och då speciellt drivande hundar eftersom de är lätta att höra vart de är............
Den officiella listan hittills i år:

Oktober
3 oktober.
En drever vargdödades i samband med rådjursjakt vid Sågebackens skjutfält, fem kilometer norr om Uddevalla. Hunden var nästan helt uppäten när den återfanns samma dag.

September
23 september.
En hamiltonstövare vargdödades i samband med harjakt öster om sjön Ölen i Degerfors kommun. Hundens huvud och ben återfanns dagen efter vargattacken.
6 september. En drevertik dödades av varg i närheten av Nordmark, norr om Filipstad. Attacken inträffade under pågående hardrev några hundra meter från tikens ägare.
6 september. En sjuårig finnstövartik dödades av varg vid Fulufjället i norra Dalarna. Tiken, som var dubbelcahampion, drev hare i tio minuter innan ägaren hörde ett ljud som påminde om en blandning mellan morrande och skall. Lätena hördes i cirka en minut innan det blev tyst. Efter tio minuter hittade ägaren sin stövartik som då var halvt uppäten.

Augusti
28 augusti.
En stövare dödades av en eller flera vargar mellan Lindås och Vargavidderna i Örebro län. Hunden hade drivit hare i cirka en timme när drevet tystnade. Ägaren hittade senare pejlhalsbandet och flera delar av hunden och förstod genast vad som hänt.
25 augusti. En finnstövartik vargdödades i Hedekas, Bohuslän. Tiken dödades i samband med jaktträning. Hundägaren hörde hur tiken skrek och trodde första att hon rest en hare. Sedan blev tyst. Tiken var delvis uppäten när hon hittades samma dag.
20 augusti. En hamiltonstövaren smet ut från hundgården i Skåltjärn i Värmland. Ägaren hörde hur det blev ett drev, men så blev det tyst.
27 augusti hittades hamiltonstövarens framben med bogen, knappt åtta kilometer från hundgården. Länsstyrelsens besiktningsman bekräftade att hunden utsatts för ett vargangrepp.

Mars
9 mars. En finsk spets dödades av varg strax utanför Falun. Den tvååriga spetsen smög iväg från tomten och hundägaren hörde plötsligt hur den skrek när den angreps av varg. Trots ilfärd till Falu djursjukhus gick hundens liv inte att rädda.

Februari
25 februari. En drever vargdödades i Glaskogen, Värmland. Drevern hade jagat i flera timmar när en varg angrep och dödade hunden.
4 februari. En stövare dödades av två vargar i Torrbergsbo, nordost om Edsbyn. Hunden och dess ägare var ute på harjakt när vargattacken inträffade.

3 kommentarer:

U.R sa...

Det där med vargen är inget välkommet inslag. En polares wachtel jagade varg så det sjöng i bergen då vi var och jagade mellan hagfors och yttermalung för några års sen..

Där jag jagar i Dalarna så finns det tillräckligt med samer för att inte vargen ska trivas.

Lite intressant att den nu mer eller mindre stationärt finns strax norr om stockholm..

Anonym sa...

Kolla gärna in den här bloggen

www.vargfragan.blogg.se

Anonym sa...

Fin och trevlig blogg du har. jag bloggar också, om mina galna hundar och våra äventyr ute i världen. Blandannat om helgens älgmöte. Kolla gärna in på http://www.acranium.com/blogthedog/
Ha en bra dag. Mvh Sara