onsdag 20 augusti 2008

I morrn börjar björnjakten

VÄRT ATT VETA:
Jakttid 21 augusti 2008 - 15 oktober 2008.
Antal I Jämtlands län tillåts jakt på 70 björnar. Högst 35 st får fällas norr om E14 och högst 35 st får fällas söder om E14
Anmälan Fälld björn ska av jaktledaren utan dröjsmål och senast klockan 21.00 samma dag djuret fällts anmälas till polisen (114 14). I samband med anmälan infomerar polisen jaktledaren hur man skall förfara med det skjutna djuret. Vidare informerar polisen jaktledaren om vem som är besiktningsman.
Jaktledaren är ansvarig för att björnen besiktigas.
Påskjuten björn ska av jaktledaren omedelbart anmälas till polisen.
Jaktledaren ansvarar för att eftersök genomförs.
Information om kvarstående tilldelningTelefonsvararen 063-15 25 57 är aktiv under björnjakten och uppdateras dagligen klockan 22.00
Nyheter i årets beslut:Naturvårdsverket beslutar att högst två hundar får användas samtidigt vid ett jakttillfälle. Naturvårdsverket rekommenderar att hund som används vid jakten inte har ett arbetssätt som syftar till att hålla björnen i rörelse

kontinuerligt.Informationskällor:
Länsstyrelsen Jämtlands länTfn: 063-14 63 07Fax: 063-14 61 85
Jägarförbundet Mitt Norrland, ÖstersundTfn: 063-12 76 55Fax: 063-10 63 28
Jägarförbundet Mitt Norrland, SollefteåTfn: 0620-173 20 Fax: 0620-173 64


Bestämmelser
Den som jagar ska hålla sig informerad om hur många djur som återstår av tilldelningen. Kontakta telefonsvarare 063-15 25 57
Samtliga björnar med undantag för årsungar får fällas. Hona med unge/ungar (oavsett ungarnas ålder) får inte avsiktligt fällas.
Person som äger jakträtt i områden som omfattas av beslutet får utföra skyddsjakt, under förutsättning att jakträtten omfattar skyddsjakt på björn. OBS! En ansvarig jaktledare ska utses vid varje jakttillfälle.
Naturvårdsverket uppmanar jägarna att i första hand skjuta de björnar som uppehåller sig i närheten av bebyggelse och som kan orsaka problem som en följd av minskad skygghet.

Jaktförbud vid åtel Naturvårdverket har meddelat förbud att jaga björn vid åtel.

Vapen Skyddsjakt efter björn får bedrivas med klass 1-vapen.OBS! Om halvautomatiska kulgevär används får de laddas med högst tre patroner, d.v.s. två i magasinet och en i loppet.

Tränad hund Vid jakt efter björn ska en hund som är särskilt tränad i att spåra upp skadat vilt kunna finnas på skottplatsen inom högst två timmar från påskjutningen.
Den som påskjutit björn ska fullfölja eftersök till dess att björnen återfunnits död eller skadads och avlivats, alternativt att allt tyder på att den är oskadad. Ett antal utbildade eftersöksekipage finns.
Försäljning av kött, skinn eller kroppsdelar All försäljning är förbjuden. Jordbruksverket kan medge undantag.
Märkning Märkning utförs av behörig polismyndighet. Märkning ska ske snarast, dock senast inom sex månader.

1 kommentar:

Johnny Storfan sa...

De va faen va mycke regler å trams de var kring detta.
Tur man håller på med fiske istället. Enklare så ;)